
(Kuvassa oikealla: Moga matcha, vasemmalla: tenchasta tehty matcha)
Matchasta on paljon puhuttu, kysytty ja maisteltu täällä Suomessakin. Mutta mikä matcha oikein on? Mitä matchaa pitää ostaa mihin käyttötarkoitukseen?
Matchan määritelmä (Japan Tea Central Public Interest Incorporated Association / 公益財団法人日本茶業中央会):
Matcha on (kivimyllyllä) jauhettu tee, joka on tehty varjossa kasvatetusta hieromatta kuivatusta tenchasta
* Tenchaa on hapettamaton vihreä tee, joka tuotetaan vain matchan tekemiseen eikä sitä hauduta eikä juo. Tenchaa kasvatetaan varjossa 3-4 viikkoa ennen poimintaa. Ennen matcha on ostettu tenchan muotona ja vasta juoessa jauhettiin kivimyllyllä.
Katsotaan tarkemmin. Eli:
– onko varjossa kasvatettu vai ei
– onko käsillä kerätty vai saksilla
– onko kuivattaessa hierottu vai ei (Mogasta tehty vai tenchasta)
– onko kivimyllyllä jauhettu vai koneella
– onko ensimmäinen sadon lehdistä tehty vai myöhemmän sadon
– mistä materiaalista varjo on tehty, perinteisesta heinästä vai muovista
Niitä on elementtejä, mistä matchan laatu ja käyttötarkoitus määräytyvät. Niiden lisäksi kasvatusalueet, teepensaiden lajikkeet, tuottajat ja myyjät vaikuttavat matchan makuihin ja laatuihin.
Matchan nimellä myyty matchasta vain 1/3 on tehty tenchasta. Ne ovat niin sanottu ”teetaiteen” tasoinen matcha ja oikea matcha, jota pysty juomaan vedellä vispattuna.
Muu 2/3 on muista lehdistä tehty ”ruoanlaitto käyttö” tarkoittettu matcha. Lehdet ovat kuivattu hieromalla (normaalin senchan valmistelu tapa) tai myöhemmässä sadossa kerttyjä, jotka eivät olleet varjossa ollenkaan. Näistä teelehdestä kutsutaan Mogaksi matchaa valmistuksessa.
Jos noudataan tarkasti siihen määräykseen, mitä ylhäällä mainitse, hierotuista lehdistä tehdyt ja myöhemmästä sadosta tehdyt ei kuulu matchaan.
Toisaalta Mogasta tehty matcha sopii hyvin ruoanlaittoon, matcha latteen ja leivontaan, koska noissa on vahvempi maku kuin ”oikea matcha”. Jos haluat käyttää ”oikeaa matchaa” ruoanlaitossa, laita reilummin. Silloin maistuu matchan karvaan ja umamin makuja molempia!
Pitkää aikaa Kioton ja Aichin alueet olivat hallinneet matchan tuotantoa. Hiljattain se on levinnyt muualle. Uudempi ja hyvästä laadusta kehuttu alue on Fukuokan Hoshino-alue. Suurimman osan Mogaa tuotetaan Mien ja Shizuokan alueella.
Siksi matchan ostaessa on tärkeä tietää mistä se on tullut. Myös hinta kertoo laadusta. Helpointa on toki kysyä myyjältä minkälaista haluat ostaa, kun paketeissa ei näkyy kaikkia tietoja.
Perinteiset vanhat teefirmat eivät petä ikinä, mutta heidän tuotteet ovat harvoin saatavilla Suomessa. Onneksi monet niistä ovat heränneet ja aloittivat viedä ulkomaille, niin jatkossa varmasti lisääntyisi mahdollisuutta juoda hyvää laatuista matchaa teetä helpommin 🙂