Sake / japanilainen sake / riisiviini / 日本酒

Tänään kerron lisää sakesta eli riisiviinistä (日本酒).

Riisiviiniksi on hyvin sanottu, koska sen valmistelutapa muistuttaa paljon viinin sitä. Ero on se, että viinirypäleissä on jo glukoosia valmiiksi, mutta riisissä ei ole ja sitä tuotetaan kôji-homeen avulla.

Saken ainekset ovat riisi, kôji-home, vettä ja hiiva. 

– Vesi on tosi tärkeä, koska se käytetään ihan alusta loppuun. Ei ihmeitä saken tehtaat sijaitsevat, missä saa hyvää vettä (esim. lähdevesi, jokivesi).

– Riisit ovat erilaisia kuin mitä syödään. Ne ovat jalostettu sopiviksi saken valmisteluun. Kuuloisat ovat Yamadanishiki ja Gohyakumangoku, mutta muita ihania makuisia riisiä löytyy, niin kannattaa katsoa etikettiä, kun yleensä siellä mainitaan mistä riisistä on valmisteltu (mutta ei kaikissa). Kuinka paljon riisin ydin osaa käytetään on tärkeä, ja sen käyttöprosentti jakaa saken luokkaa. Sitä tietoa myös löytyy etiketissä.

– Japanin kansan home kôjilla on suurinpiirtein kolme väristä, musta, valkoinen ja keltainen. Saken valmistuksessa yleensä käytetään keltaista kôjia.
– Hiivakin vaikuttaa makuihin. Ne ovat kehitelty sakeen käyttöön. Kôji-home tuottaa glukoosia ja hiiva tekee siitä alkoholia ja hiilihappoa samaan aikaan.

Sakeissa löytyvät kuiva mausta makeiseen, alkoholipitoisuuden matalasta korkeampaan, tuoremmasta kypsennettyyn ja sameettista väristä kuohuvaan. Maun muuttoa voi seurata ja nauttia myös lämpötilan muutoksessa ja kuumentaessa 10℃-60℃. 

Suomessakin pikkuhiljaa ovat tulleet tahot, jotka tarjoilevat sakeja, jopa laadukkaita ja laajaa valikoimaa. Eurooppalaisen ruoan ja saken yhdistelmä on joissain maissa trendejä. 

Me Zen sushissa tarjoamme perinteisiä ja moderneja korkealaatuisia sakeja. Pienen säilytystilan takia saken valikoima on yleensä suppeampi, mutta saken maistiaisissa valmistamme laajempaa vaihtoehtoa saatavuuden mukaan. Ennakkovarauksella on mahdollisuus maistaa laajemmasta valikoimasta. Ota yhteyttä sähköpostitse info@zensushi.fi, jos haluatte maistaa erilaista sakea sushin kanssa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s