
Japanin kielen ”sake” sana aiheuttaa usein hämmennystä, mitä se oikein tarkoittaa. Siinä on suurin piirtein kaksi tarkoitusta:
- Kaikki juomat, jotka sisältää alkoholia, kuten olut, viini, japanilainen sake, whisky, viina, ym
- Japanilainen sake (日本酒), eli riisiviini, joka on valmisteltu käymisen avulla
Miten me ymmärtään, kumpi se tarkoittaa, on vain tilanteen avulla tai tarkentamalla 🙂
Myös aika usein japanilainen shoôchû ja sake (riisiviini) sekoitetaan toisiaan. Niiden ainekset ovat aika samanlaisia – raakaaine, kôji-home ja vesi. Mutta sakea valmistetaan käymisen avulla ja shôchû on tislaamalla. Eli shôchûn alkoholiprosentti on yleensä korkeampi (± 25 %) kuin sakea (± 15%).
Shôchûn raakaaineet ovat värikkaampiä kuin saken:
– riisi
– thaimaalainen riisi (Okinawan alueen Awamori)
– bataatti (Kagoshima, etelä Miyazaki)
– tattari
– ohra (Nagasaki, Ôita)
– muscovado (Kagoshiman Amami saaristo)
etc…
Kyûshûn alueella valmistetaan eniten määrää shôchûa, koska se on tuotu Japaniin etelän suunnasta ja sen tuotanto alkoi siellä.
Japanin kansan home, kôji-homeessa on kolme erilaista, keltainen kôji, valkoinen ja musta. Saken valmistuksessa käytetään keltaista, mutta shôchûssa käytetään joku niistä tarpeen mukaan.
Maussakin on eroa, mutta juomistapa on myös erilaisia:
– sake: juodaan sellaisenaan, kylmänä tai lämpimänä
– shôchû: juodaan jäillä, vedellä, kuumalla vedella, soodalla, mehulla, limulla, teellä. Niihin voi lisätä sitruunaa, kurkkua tai kuivattua japaninaprikoosia (Umeboshi) oman maun mukaan.
Kerroin enemmän shôchûsta kuin sakesta ;P Mutta nyt on hyvä lopettaa, koska jos kerron vielä sakesta, siitä tulee tosi pitkää,,,
Lisää tietoa sakesta voit tutustua ja maistaa japanilaisen saken maistiaisissa, joita järjestetään Zen sushissa Sake-sommelier (Kikizakeshi) Yumin johdolla.
Zenin someissa ja kotisivun uutisissa informoidaan tulevista tapahtumista.